کد خبر: ۲۸۹۰۹۲
تاریخ انتشار : ۰۸ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۴
بانک مرکزی دوباره هشدار داد

سلب صلاحیت مدیران عامل بانک‌ها در صورت عدم رعایت نرخ سود قانونی 



بانک مرکزی با ارسال بخشنامه‌ای بار دیگر به بانک‌ها هشدار داد که در صورت عدم رعایت نرخ‌های سود مصوب شورای پول و اعتبار، باید منتظر سلب صلاحیت باشند.
به گزارش خبرگزاری‌ها، تخطی بانک‌ها از اعمال نرخ‌های سود مصوب شورای پول و اعتبار موجب شده تا بانک مرکزی بار دیگر با ارسال بخشنامه‌ای به مدیران عامل بانک‌ها بر ضرورت رعایت سودی مصوب شورا، تأکید کند.
رقابت سودی بانک‌ها بعد از مجوز انتشار اوراق گواهی با سود 30 درصدی (اسفندماه سال قبل) به اوج رسید و بانک‌ها این مجوز را به عنوان چراغ سبزی برای افزایش نرخ سود سپرده‌ها تلقی کرده‌اند.
اما بانک مرکزی تأکید کرده که مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده خاص در مقاطع زمانی مختلف با اهداف مشخص بوده و هیچ وجه به منزله تغییر سیاست نرخ سود یا اعلام نرخ سود جدید نبوده و تجهیز و تخصیص منابع حاصله صرفاً در چارچوب ضوابط ابلاغی میسر بوده است.
بانک مرکزی به مدیران عامل بانک‌ها بار دیگر هشدار داده که در صورت عدم رعایت نرخ‌های سود مصوب شورای پول و اعتبار باید منتظر سلب صلاحیت باشند. 
در این بخشنامه تأکید شده: در صورت احصاء هرگونه عملکرد مغایر با موازین مقرراتی ذی‌ربط، عنداللزوم عملکرد ایشان، عضو هیئت مدیره مربوطه، مدیرعامل و سایر اعضاء هیئت مدیره در کمیسیون احراز و لغو تأییدیه صلاحیت حرفه‌ای مدیران مؤسسات اعتباری مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار خواهد گرفت.
 در اجرای نرخ سود 
با هیچ کس رودربایستی نداریم
گفتنی است سال گذشته هم «محمدرضا فرزین» در دیدار دوره‌ای خود با مدیران عامل بانک‌ها با تأکید بر اینکه در اجرای مصوبه نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات با هیچ‌کس رودربایستی نداریم، تصریح کرد: نرخ‌های سود کنونی، نرخ‌های خوبی است و اگر بانک‌ها بر این اساس کار کنند مشکلی پیش نمی‌آید. براساس گزارش‌های دریافتی برخی بانک‌ها به نرخ‌های مصوب پایبند نیستند و آن را رعایت نمی‌کنند. بر این اساس هر بانکی رعایت نکند حتماً به هیئت انتظامی‌ بانکی معرفی و با آنها برخورد می‌شود.
رئیس‌کل بانک مرکزی تأکید کرد: موضوع دیگری که به ما گزارش شده است اعطای تسهیلات در شعب بانکی، منوط به سپرده‌‌گذاری است. اینکه مشتری باید براساس گردش حسابش مورد ارزیابی قرار گیرد این موضوع یک اصل بانکداری است، اما اینکه ارائه تسهیلات را منوط به سپرده‌گذاری کنند گزارشی است که به بانک مرکزی رسیده و مدیران عامل بانک‌ها حتماً باید جلوی این موضوع را هم در شعب بگیرند و قانون را رعایت کنند.
فرزین تصریح کرد: دو موضوع فوق را از معاونت نظارت بانک مرکزی خواسته‌ام تا مجدداً بررسی کرده و در صورت تخلف، با هیئت‌مدیره آن بانک برخورد خواهیم کرد.
 تخلف 6 بانک از اجرای نرخ سود
«فرشاد محمدپور» معاون نظارت بانک مرکزی هم اخیراً در مورد اخطار اسفندماه بانک مرکزی به بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی درخصوص لزوم رعایت دقیق نرخ سود سپرده‌ها وفق مصوبه شورای پول و اعتبار، اظهار کرد: با توجه به نتایج بازرسی‌های انجام شده در شبکه بانکی کشور، مشخص شد همچنان شش بانک، بیشترین تخلفات را در زمینه رعایت نرخ‌های سود سپرده‌ها داشته‌اند.
وی افزود:‌ بر این اساس و وفق مفاد مصوبه شورای پول و اعتبار درخصوص نرخ‌های سود تسهیلات و سود علی‌الحساب انواع سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار که طی آن مقرر شده بود؛ در صورت عدم رعایت نرخ‌های سود ابلاغی، علاوه‌بر اتخاذ اقدامات نظارتی مقتضی از جمله ارجاع خارج از نوبت و به قید تسریع موضوع به هیئت انتظامی بانک‌ها، صلاحیت حرفه‌ای مدیرعامل و تمامی اعضای هیئت مدیره بانک درخصوص تداوم تصدی سمت مدیریتی آن‌ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
معاون نظارت بانک مرکزی گفت: گزارش مدیریت کل نظارت بر بانک‌ها و مؤسسات اعتباری بانک مرکزی درخصوص نقض نرخ‌های سود سپرده‌ها برخی بانک‌ها، در جلسات کمیسیون احراز و لغو تأییدیه صلاحیت حرفه‌ای مدیران مؤسسات اعتباری با حضور مدیران عامل و عضو هیئت مدیره ذی‌ربط بررسی شد که پس از بحث و بررسی و استماع توضیحات ایشان و تذکر جدی و اتمام حجت با ایشان در این خصوص مقرر شد به این مورد رسیدگی شود.